2011. június 10., péntek

Lala - A kedvenc vajas-sós kiflim



Ezt a sós a kiflit kedvesem anyukája sütötte meg, és szerelem volt első kóstolásra.
Meg is szereztem a receptjét.
Sokféleképp él a köztudatban ez a kis finomság. 
Halottam már Lala kiflinek és vendégváró kiflinek is. Én csak simán vajas-sós kiflinek hívom.
Szeretem a kelt tésztákat és ez egy igazán egyszerű recept. 



A tészta hozzávalói: 

1 kis pohár joghurt
2 tojás
csipet só
1 dl tej
1 dl olaj
2 ek. cukor
70 dkg liszt
5 dkg élesztő

Krém:

20 dkg vaj vagy margarin
1 ek. só

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 8 részre osztjuk ( nálam 1,5 adag volt, ezért van a képen 12 gombóc ).
Tálban, vagy gyúródeszkán letakarva hagyjuk megkelni.


Ezután minden darabot egyesével kerekre nyújtunk, kb. lapostányér nagyságúra.
Az egyik lapot megkenjük a sós vajjal, és ráfektetjük a másikat.
Pizza szeletelővel, vagy késsel 12 cikkre vágjuk. Úgy a legkönnyebb, ha először 4-be, majd minden darabot még 3-ra vágunk.
Gyors fejszámolással kiderül, hogy  4 x 12 db lesz belőle, vagyis 48.

A szélesebbik végénél fogva elkezdjük feltekerni. Tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük tojással, és megszórjuk szezámmaggal, vagy ami tetszik! Sajt, köménymag, lenmag, mák...

Lehet a vajba pizzakrémet, illetve melegszendvics krémet keverni és azzal megtölteni, úgy is isteni finom!

Jól bemelegített sütőben 180 C-on kb. 15-20 perc alatt megsül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése